Monday, June 21, 2010

MBJ 777 love


:') (maafkan model selekeh baru tamat taekwondo session)



Setiap hari Isnin, tugas ya macam biasa before pergi ke office, ialah

TUANG MINYAK!

I adalah juga ambil tahu pasal kereta-kereta ni(sikit tapi berbaloibaloi). Jangan nanti apa-apa jadi dekat kereta tak tahu pula. So today I nak share tips Saving Minyak Kereta :)

1) Isi minyak di pagi hari/ malam
Oh ini memang benar. Silalah isi minyak waktu sejuk-sejuk. Masa tu minyak belum meruap. Pagi dibawah pukul 9 pagi ya anak-anak. Eventho 10am, 11am masih dikira pagi tapi, matahari punya panas-tahap-boleh-sunburn tak boleh masuk jadual untuk isi minyak ya! If malam,tunggu la agak-agak suhu dunia ni dah cool down baru isi. 8 malam keatas ya!

2)Nozzle
Ini penting! Jangan sekali-kali biar saja nozzle mengisi minyak tanpa henti. Benda yang bentuk dan kaedahnya sama macam pistol ni(pada siapa yang tak tau boleh check kat petrolpump), elakkan dari memicit sekali sampai habis! Buat sikit-sikit. Picit dan lepas. Ya, ulang anak-anak. Picit dan apa? Leeepass. Sikit-sikit. Ini kerana bila biar saja nozzle membuat kerjanya sendiri dengan sekali picit..dikhuatiri minyak akan akan bercampur dengan gas. Nanti sikit minyak, yang extranya..GAS! I tatau sejauh mana kesahihan kaedah ni. Tapi I penah test, MEMANG BENAR seh!*gulp* :|

3)Tyre Pressure
Setiap minggu ini benda wajibla I buat. Tertonggeng-tonggeng I sorang-sorang isi tyre pressure! Ahh itu perkara biasa ^-^. And ya, pressure tyre tu Uols boleh check dekat tepi pintu driver's side.Bila tyre cukup angin. Perjalanan akan bertambah lancar and boleh save cost!

4)Manual and Auto
Sepanjang kehidupan berkereta ni, I pernah merasa dua-dua jenis. Bawa auto or manual.(bawa manual time ambil lesen tak kira ar. Time tu Uols pun tatau berapa minyak seminggu guna. Pakcik yang ajar bawa kereta tu yang topup minyak. Apeda -.-)
If manual, elakkan penggunaan gear rendah selalu. Ini makan minyak. If auto, elakkan break-break selalu sebab everytime Uols break, gear akan automatically dropped. And for both janganlah bawa kereta membabi-buta laju ya. Best memang best, minyak pun BEST. Accident pun BEST! keke :D

5)Beban
Hihi ni tau tau sendiri ye. Jangan bawak lebih muatan la. Kereta Uols kene kerja lebih, minum minyak pun lebihla apa lagi. Untuk Gals outhere keluarkanla wardrobe-bergerak Uols tu dari dalam kereta. Bawa apa yang perlu saja ya. Tak perlu satu almari baju dan kasut ada dalam boot! :P


Ok dah letih.okbyeiloveuolsselamatmencuba! ^-^

xoxo :*

3 comments:

  1. saya sangat happily ever after baca entry ni...rasa emosi pencerita amat ceria skali..hahahahah....makin power dowh awak ni..haaha

    ReplyDelete
  2. tapi kalau berat badan berlebihan pon jadi beban juga kan, anis? ;)

    ReplyDelete
  3. lu tau wa sape: hadoh wa macam tau lu sapa. tapi wa datang pula penyakit confuse sekejap. nak makan ubat kejap ha.

    kuchaies: adoh patutla kereta saya cepat makan minyak!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...