Saturday, November 06, 2010

Mengapa Perempuan Tidak Setia?

Hm ada apa dengan kesetiaan?

Banyak bloggers diluar sana terdiri daripada kaum wanita and I dapat perhatikan banyak blog yang dihasilkan memang menjadi tempat meluahkan perasaan. But pernahkah Uols fikirkan mengapa, kenapa dan bagaimana kepincangan soal hati ni terjadi? Cewah, bukan I nak kupas berdasarkan pengalaman ya, tidak sekali. Maybe topic for today TERLALU banyak terjadi kepada teman-teman rapat dan orang sekeliling I dan hasil daripada rumusan-rumusan yang dapat I hasilkan from reading those blogs.

Menarik dan macam-macam jenis masalah but I sedih bila baca. Sebab I perempuan. I faham apa yang mereka rasa.This time around, I tanak bincang kesetiaan tentang lelaki yang kaki perempuan. Tapi lelaki yang tak main perempuan, tapi masih boleh menyebabkan hubungan retak.

1) Lelaki terlalu selesa.
Bila nak dapatkan sahaja bertungkus lumus. Bila dah dapat. Duurh BORING~. Telefon pun nak tanak je cakap. Balik-balik tanya,

BF: Awak buat apa?
GF: Tade apa. Tgk Tv.
BF: Dah maknj (salah eja sebab tgh main game. Tak fokus)
GF: Oh dah makan dah (malas nak buat buat tanya sbb dah cukup faham)
Bf: Awak buat apa? (dia tanya lagiiiiii!!)
GF: hmpppppppph

# Perempuan bila once dah suka. Mereka suka dimanja sentiasa. Bukan pada bulan pertama sahaja. Take note please guys. Put some efforts la. Eventho Uols blurrr. before text tu fikirla betul2 nak tulis apa. Rekalah soalan-soalan yang logik-logik.

2) Tidak peka dengan perangai gf masing-masing.
Eventho dah kenal 56 tahun.. Tapi masih tak tahu apa Gf suka? Apa kepantangan Gf? Apa warna kegemaran? Alah macam-macamlah. Kalau nak listkan memang tak habis-habis.

# Dah tau Gf awak tak suka awak ponteng kelas. Janganla buat. Kalau Gf tau Bf suka makan Udang. Hari-hari kalau boleh dia nak bawak udang bagi Bf makan. Kaum2 Gf ni memang suka buat benda-benda yang mampu menarik perhatian Kaum Bf. Ye tak? Pantang la dengar BF demam. Zassssss dah sampai bawak ubat. Kalau Bf?

Gf: Awak saya demam.
Bf: Pergila makan ubat.
GF: Tak larat lah.
BF: Rest2.

ITU JE???????? Cuba tukar ini macam.

GF: Awak saya demam.
BF: Ish. Demam? Awak ok? Ada ubat tak? Nak saya bawa pergi klinik?
GF: Hm..Tak payah susah-susah wak. Saya Ok (perempuan biasak la bro. Kaki pancing. Padahal memang terlepek kat rumah)
BF: Tape wak. Lagi 5 minit saya datang. Teruk nanti lagi susah. Sabar ye wak.

SUSAH? SENANG je kan :). 2 sen juga sms tu. Tapi impak nya sangat besar.

3)Bila perempuan rasa ada lelaki lain mampu menjaga lebih baik dari Bf.
Ini memang banyak sangat jadi. Jangan biarkan Gf uols sampai rasa mcmnilah. Masih belum berkahwin mereka bebas nak buat keputusan. If Uols betul-betul nak. Jaga kasi betullah.Ni nak perempuan cantik-cantik, uols makin lama makin selekeh. Dah tak hensem, garang plak tu. Dah la layan nak tanak. Tapi nak yang perempuan baik-baik. Rasa rasa nya seimbang ke macam tu? NO NO NO NO ish. GF cantik, BF kena la hensem-hensem ( ish, tayah la operate muka bagai. Kemas-kemas sudah). Gf pandai, Bf kena la sama naik pandai. Uols nak jadi pelindung mereka kot suatu hari nanti. Setuju?

4) Tiada education background yang terjamin.
Tahukah Uols ayat ayat mak bapak "Kau nak bagi anak aku makan pasir ke?"
Ya, kalau fikir-fikir balik. Memang betul. Lelaki tak suka fikir panjang. Belajar baru susah sikit dah give up. Kawan dengan orang tak betul, dah hanyut. tak fikir panjang betapa pentingnya level of education tu. Betul kata mak bapak. Sekarang kita tak rasa. Tapi life is ALL ABOUT MONEY. Mana nak dpt wang? From education yang kita ada!

Ya ya sabar. Ada yang cakap. Alah Pak Ali sebelah rumah tu kaya raya. SPM je.

ITU LUCK DIA. KAMU ADA LUCK? CONFIRM?
tak confirm kan. So back up la dulu dengan education ya abang abang. Awak nak pinang anak orang. Takut orang nak bagi anak dia kat awak. Dia sikit punya tatang anak dia. Habis awak nanti nak sepok anak dia suruh duduk dalam rumah je? Tak bagi apa-apa. Yang awak tau suruh dia jadi kilang buat anak. Ish ish ish FIKIR LA Waras waras.

5)BF kawan lebih bagus.
Bukan nak compare. Bukan tak bersyukur. Tapi ya, lumrah alam. semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri.Tapi jadi sedih dan mencemburui kenapa nasib perempuan lain lebih bagus. Adakah diri sendiri salah pilih? Uish takut dengan masa depan yang gelap. Before dah nikah, baik angkat kaki dulu. Selamat dunia akhirat. Ramai lelaki yang lebih baik dalam dunia ni. Sebelum terlambat.....thats why kenapa perempuan kadang2 bertukar arah.

I nak bagi 5 dulu. I rasa ramai lelaki yang tertanya-tanya. "Eh aku baik apa..tapi kenapa dia lari tinggalkan aku"
I dah sediakan jawapannya. Logic tak Logic terletak pada pandangan masing masing. Tapi, 5 sebab ini..mungkin dapat merubah sebahagian yang dah hampir retak. Fikir-fikirkan... :) Feel free to drop some comments. Jangan bomb page ni sudahhhhhhhh ^^

21 comments:

  1. pheew (:
    puas hati betul bace entri ni
    hehee

    ReplyDelete
  2. hehe~ betollah anis.. sangat2 betol tang no.1 tuh.. sampay i geram giler, i cakap, kan dah ulang dr td? pg td bfast lalat ker? HUH!

    seb bek, dier ade effort gak r nak berubah.. LUCKY ME!

    dan betol, bf i sindrik cakap, lelaki nieyh kalau da dapat, memang dah rasa selamat, tak perlu jaga2 mcm b4 kapel.. eysh! GERAM! tak kawen lagi tuh.. baru kapel. aiyak! :P

    ReplyDelete
  3. as a guy, i cant help to like dis entry..haha..btol je u ckp tu..tp kan ke kte manusia..we know wat the consequences of our action tp kdg2 saje xnk mengambil tindakan yg btol..hehe..manusia mmg cmtu kot..anyway nice entry!

    ReplyDelete
  4. i nak menjawab isu #1 lelaki terlalu selesa.

    u have stated there which means u already know that how much effort that guys bagi masa mula2 nak ngorat. And u pon suka effort yang diorang bagi disebabkan oleh sikap perempuan yang suka main tarik tali (*suka tapi malu).. And at the time u accepted them (*kapel).. All d information bout u, u akan bagi dengan rela disebabkan u dah kapel. guys is an oportunis and they like it. they like to chase for somethin. And bile dapat ngan senang. They might have lost interest. Apa salahnye ada sikap tarik tali lagi walaupun dah kapel .
    *just from my point of view.

    p/s : yang lain saya setuju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang last tu penting . JGN TERLALU MUDAH NAK BAGI BF/GF APA YANG MEREKE NAK KAN . Nanti terlalu mudah utk mrke nak lupa kan kite sbb mereka dh dpt dgn senang apa yang merja nakk . Rasalah .

      Delete
    2. Yang last tu penting . JGN TERLALU MUDAH NAK BAGI BF/GF APA YANG MEREKE NAK KAN . Nanti terlalu mudah utk mrke nak lupa kan kite sbb mereka dh dpt dgn senang apa yang merja nakk . Rasalah .

      Delete
    3. Yg last penting . Jgn bagi bf o gf dgn camtu je.

      Delete
    4. Yang last tu penting . JGN TERLALU MUDAH NAK BAGI BF/GF APA YANG MEREKE NAK KAN . Nanti terlalu mudah utk mrke nak lupa kan kite sbb mereka dh dpt dgn senang apa yang merja nakk . Rasalah .

      Delete
  5. as a woman..all 5 are true..
    Good Job Anis =)'

    ReplyDelete
  6. like dis entry so much anis haha :)

    ReplyDelete
  7. game lagi penting dari gf. hukhak! *anis bontot leper hahah* weh khamis ni aku nk klua ngn hueda lg wee~

    ReplyDelete
  8. dr sebelah pihak...xnak bt karangan ke knape laki jd mcm tu..

    first point aku kasi
    1. GF semakkan otak BF

    ReplyDelete
  9. hurmmmm....tah brape nk stuju 100% yup wa xnafikan dlm 5 reason tu ade yg betul...tp...kdg2 de gak bf yg da wat habes baik utk gf dia....pendek kata mmg xde probla...tbe2 dia nk blah..wat the?sori to sayla...kdg2 de gak pempuan yg terlalu nk sume benda tu perfect,complete...xsalah tp berpada2la...x gitu kakak2 sekalian?apepon utk menjadikan hubungan tu lg best kena same2la usaha....yg lelaki jgn nk duk relax je...yg pempuan lak jgn nk yg perfect je...win2 situation...
    saya kamaruiddin mape melaporkan

    ReplyDelete
  10. btul gk suma tu..but sometimes kita wat yg terbaek tuk gf msih ad yg say goodbye...but pe yg penting sincere in relationship...and niat kan keran ALLAH..

    p/s trigt lagu kalau berpacaran

    ReplyDelete
  11. hanya point 1 dan 2 yang relevan terhadap diriku.

    point 1: OMG siri msg tu mmg tepat tepat sgt sgt selalu berlaku pada aku! hahahahhaha ada pengalaman eh. slalu sgt bergaduh pasal tu. hehe

    point 2: lelaki biasa la.. bersifat makro.. bukan mikro.. mereka tahu.. tetapi buat2 tak tahu.. dan perkara ini juga yg buat kami selalu bergaduh (manja). hahahhaha .

    tapi ada baiknya juga bergaduh sebab point 1 dan 2 .. lepas gaduh.. manja die lain mcm sket . hehehehe

    ReplyDelete
  12. WANITA YANG PERLU DIJAUHI

    1.Al Nananah – wanita yang banyak mengomel itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumah tangganya semua tidak kena dan tidak berpuas hati.
    2.Al Manah – wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja berkedudukan tinggi dan bergaji besar.
    3.Al Manaqah – wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya. (Saya teringat satu masalah dulu wujud kumpulan pencari suami bergelar datuk. Dalam kumpulan ini ada beberapa orang wanita yang sudah bersuami yang juga turut berminat untuk mendapatkan suami bergelar datuk dan berkedudukan).
    4.Al Hudaqah – wanita yang suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.
    5.Al Basaqah – wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
    6.Al Salaqah – wanita yang mulut becoh, banyak cakap. Selalu ada ditempat kenduri atau majlis-majlis keramaian. Selalunya wanita ini cuba memonopolikan majlis. Kebecohan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

    ReplyDelete
  13. Salam...skadar nsihat iklas...sblum syang/judge seseorg...knali/crmin diri dulu...pro n kontra..sye sndiri akui sye bkn lelaki yg baik..jhat sesngat..tpi skurng-kurngnya sye knal siapa diri sye dulu...baiki lah diri kita dulu...jgn sibuk tntng hitam putih org lain..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...