Friday, February 11, 2011

Tips Makanan Sihat Secara Mudah

Kalau nak diikutkan lately memang i banyak makan makanan yang disukai kaum kaum lemak. yelah dapat mereka tambah zuriat lagi. Yang nenek lemak dapat cucu. Ye, dah 3 generations :P beranak pinak dalam badan. mana tak heppy.

so ceritanya, lastnite, nawa called, biasala propa nak bagitahu gossip hangat. dari gossip hangat. menangis-menangis. ketawa-ketawa. serious-serious. mencarut-carut. tiba-tiba terselit cerita dia 23 tahun tapi mempunyai organ berusia 17 tahun!


siap bagitahu body dia kolestrol free, tahap kalsium dalam badan bagus sampai umur 98 tahun pun masih tak bongkok (hehe over aku), jantung 17tahun dan kuat seperti pelari watson nyambek lah etc!( over tu memang aku) hoi,terbakar la mak! sambil chit chat i pon tak lengah pose pose depan my big mirror ) dan mula la bermantera "mirror mirror on the wall, who's the healthiest among us all?" SHAIT xnampak my image!! T.T (tipu tipu, padahal semalam mamai dan ,mata dah kabur)

:O harusla mak sentap! (menangis kat bucu bilik)

Oh mencarut tak membuahkan hasil wahai anis. Dan badan yang kurus pun tak menunjukkan level colestrol dalam badan kita. kita perlu badan yang sihat! but , apa usahanya?

as for a start, im having this as my breakfast!





ini namanya soup cendawan + spinach! Nah recipe i includekan sekali :)


bahan-bahan
satu ikat bayam
satu mangkuk cendawan tiram
2 ketul bawang merah bawang merah (dihiris)
sedikit ikan bilis. dalam secubit boleh dpt 10 ekor :P
air semangkuk
garam dan black paper secukup rasa
1/4 kiub ayam
satu sudu besar minyak

cara membuat :

1) panaskan minyak dan tumis bawang merah dan ikan bilis sehingga naik bau.
2) masukkan air. kalau suka sup lebih. sukahati la nak berapa banyak airnya :)
3) tunggu hingga mendidih
4) masukkan cendawan. gaul dan biarkan ia mendidih balik.
5) masukkan segala perisa seperti garam, black paper, dan kiub ayam secukup rasa.
6) padamkan api. dan segera masukkan bayam. gaul!

DAH SIAPPPPPP!

ps: sesiapa yang nak tambah mee, bihun or plain maggi mee macam i. boleh je tambah :D



SIAPA YANG NAK UBAH KALAU BUKAN DIRI KITA SENDIRI! peace yaw!

5 comments:

  1. hahaha..mengarut sampai depan cermin..mcm cerita dongeng pulak..nanti alief try nak buat resepi ni.btw,,awk ni comel la..hehe..ops!!dah terpuji..haha

    ENTRY BARU ALIEF-->suka hati korang la nak kutuk blog alief.alief tak kisah pun...alief nak repot kat ben ashaari dab bangku kosong..siap la korang..."

    ReplyDelete
  2. haishh..camne nak chubby kalau makan megi separuh..haha..BTW anda da bole tukar profession jadi tukang masak dah pasni..asik makan je keja..:)

    ReplyDelete
  3. alief: hee mantera mesti ada. btw thanks :)

    jack: haha macamne nak chubby? silap soalan ni. macamne nak kurus kalau asik makan je kerja?(soalan sebenar)

    ReplyDelete
  4. sdpnye................... nyuummmy

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...