Monday, March 21, 2011

Merong Maha Wangsa Maju!


Hampir hampir tak berminat tengok since Mr.A cakap HMM(Hikayat Merong Mahawangsa) tak syok tengok. Not worth it he said. Tapi since I baca reviews macam ramai cakap best gila. Ai, which one ni? I decided tgk sendiri.

Cerita best gila! Congrats to KRU! Nak baca sinopsis sila baca( sini ) Memang byk effect CGI yang KRU guna dalam pembikinan ceritanya. Which is for me, bravo la 2nd trial from Cicakman yang sengal sengal ubi tu. ha ha!

Apa yang best:

1) Dialog memang bahasa melayu purba which satu line je cakap tapi memang pandat! tak merepek-kerepek. Memandangkan Malaysian asyik bercinta je tak habis habis. Dialog asyik "I cintakan you, i cinta kan you" bluergh.

2) Menggunakan lebih 300 pelakon pada satu masa! memang wow! pandai KRU cari watak rakyat .dia ambil mamat mamat yang kudut and keding gila babi biarkan cam nampak Merong tu gabak! peh, 300 tu,banyaknya nak bayar! x)

3) Khir Rahman (as Kemawas) memang hero habis! I seram sejuk and menjerit geli bila dia start nak rogol Princess. Dialog dia mmg macam gampang ha ha dengan suara yang eeeeeeeeee rasa nak tampar tampar! cukup la dengan kepala botak and hodoh then ckp "selamat malam sayang" grrrrrrrrrr ha ha! Bahasa kiasan yang sgt gatal "empangan kalau sudah dibuka, masakan dapat ditahan airnya" LOL!

4) Ying Ying (as inang princess) very very funny! Just pelik sikit kenapa inang dan princess tak cakap bahasa cina sesama sendiri. sebab dua dua kan from CHINA. haha KRU mungkin dah tak perasan kot sebab dah banyak bahasa nak translate sana sini. he he :)

5) Costume cerita epic memang awesome. Tak adalah cerita asik asik berkemban, and semua pun asal boleh. Eventho tak lah sehebat Spielberg tapi this is only 2nd trial, tapi dah membuahkan hasil yang amat memuaskan! lagipun baru 8juta kos. belum lagi macam hollywood beratus juta satu film! :P tahniaaaaaaaaaaah!

6) Barulah I cam tahu cerita asal usul Merong Mahawangsa. Tapayah susah susah baca buku sejarah yang baru buka 10minits dah menguapppppppp! hi hi :) Bagus betul pendekatan yang KRU buat, since budak budak zaman sekarang, even budak 6 tahun dah pandai guna Ipad! T.T

7) Memang betul orang dulu-dulu ada mengamalkan ilmu kebal. Black magic pun memang betul wujud dan ada didedahkan dalam filem ni. And and prinsip archimedes pun siap ajar dalam ni! ha ha! teringat waktu kecil dulu, main kanta pembesar tengah tengah panas terik untuk bakar daun, masa session lab sains! ^^ eksited!


ps; best betul kalau dapat tgk wayang berbaring dalam bean-seat macam dekat 1st avenue tgv ni! view here!


5 comments:

  1. eyh? bean seat nieyh ade kat mane lagi eyh anis? hamba tahu kat penang tgv jer.. huhuhu.. teringin!

    ReplyDelete
  2. yups, memang dekat penang je :(
    1st avenue penang je ada bean seat setahu i la :)
    nak test kan kan kan

    ReplyDelete
  3. hi anis :) hehe..

    cerita Hikayat Merong Mahawangsa macam best aje. tapi kat sini konfirm takde tayangkan movie ni. kalau i nak i kene la travel ge johor tengok. heh.

    anyway bean seat tu nampak selesa gila.. kalau i tengok movie sambil duduk kat situ, i konfirm tertidur punye. kekeke.

    ReplyDelete
  4. "empangan kalau sudah dibuka, masakan dapat ditahan airnya" :P..correction cik anis =))

    ReplyDelete
  5. eleh: hello you! :)

    memang best. recommended! but, janganlah terlalu high expectation. since ceritanya masih belum cukup perfect, but still..menarik! :) jb tak jauh pun from singapore! u shud watch it la dear!

    i pun konfirm tertidur siap dengkur kalau dpt bean seat tu. hihi :)

    adi: corrected adi! thankssssssssss. hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...